Előfizetői tartalom

Kibújt a szög a zsákból: csúcsra pörög a megosztó leszámolás

A brit Munkáspárt, így a parlamenti ellenzék vezetője, Keir Starmer kegyetlen, ám sokak szerint szükségszerű javaslatot vert át pártja bizottságán: a döntés értelmében a szervezet korábbi vezetője, Jeremy Corbyn nem indulhat a Munkáspárt jelöltjeként a következő választáson. Míg Starmer árnyékkabinetében látszólag támogatást élvez a határozat, Corbyn választókörzetében, az észak-londoni Islington North-ban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Amennyiben a szervezet balszárnyának korábbi ikonja elindul a következő választáson a Munkáspárt jelöltjével szemben, az számos konfliktust és problémát okozhat, vagy éppen zárhat le a Nagy-Britanniát kormányozni készülő pártban.

Viszlát, Corbyn?

A National Executive Committee of the Labour Party (NEC), vagyis a Munkáspárt Országos Végrehajtó Bizottsága március 28-án 22:12 arányban megszavazta a párt vezetője, Keir Starmer indítványát, amely megakadályozza, hogy a Munkáspárt Jeremy Corbynt, a párt korábbi vezetőjét indítsa körzetében, Islington North-ban a következő választáson. Starmer már februárban kijelentette, hogy Corbyn nem lesz a Munkáspárt jelöltje, ez a NEC döntésével pedig hivatalossá vált.

A döntéssel szemben nincs fellebbezési lehetőség, így Corbyn nehéz választás előtt áll: vagy félreáll, és nem indul el körzetében, vagy szembemegy pártjával, és függetlenként indul el az észak-londoni Islington North képviselői helyéért.

A konfliktus nem teljesen új, hiszen 2020-ban elvesztette párttagságát is, mivel egy vizsgálat után az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) jelentése szerint nem kezelte kellően a pártban meglévő antiszemitizmust.

Cikkünkben az alábbi témákkal foglalkozunk kiemeltképp

  • Viszlát, Corbyn?
  • Mit mondanak a helyiek?
  • Mit mond Keir Starmer?
  • Hogyan vélekednek Starmer lépéseiről az elemzők?
  • Mi a helyzet a Munkáspártban?
  • Mit mondanak Corbyn támogatói?
  • Milyenek Corbyn esélyei?
  • Milyenek Starmer esélyei?
  • Viszlát, corbynizmus?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés