Előfizetői tartalom

Berobbanhat ismét a Fehér Házba a történelem legidősebb elnöke? Van pár dolog, ami miatt komolyan fájhat Joe Biden feje

A hét egyéb eseményei mellett viszonylag kevés visszhangja volt annak, hogy Joe Biden, jelenlegi amerikai elnök bejelentette: indul a 2024-elnökválasztáson, pedig a deklaráció több szempontból is számottevőnek mondható. Egyrészt fontos tényező, hogy Joe Biden már most is az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke, ha jövőre nyer, 82 évesen kezdi meg második ciklusát. A másik fontos említeni való, hogy Joe Biden jelen állás alapján abszolút nem nevezhető népszerű elnöknek: kifejezetten rossz esélyekkel indul a választáson, ezért bejelentése még pártján belül sem arat osztatlan sikereket. Még messze van a választás, de a pollok azt mutatják, hogy Donald Trump ellen stabil esélyekkel indulna 2024-ben a jelenlegi elnök; abszolút nem biztos viszont, hogy vele kell megmérkőznie az elnöki székért.

Április 25-én, kedden jelentette be Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke, hogy a 2024-es elnökválasztáson ismét indul az elnöki székért. A bejelentést hosszas spekuláció előzte meg, számos elemző, politikai kommentátor gondolta esélyesnek, hogy Joe Biden nem fog indulni egy második elnöki ciklusért.

Annak, hogy sokáig spekuláltak Biden indulásáról, két nyomós oka van.

  1. Az egyik az, hogy Joe Biden már most is az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke 80 évesen; ha megnyeri a 2024-es választást, 82 évesen kezdi meg második elnöki ciklusát, aztán 86 évesen távozik.
  2. A másik, talán fontosabb ok az, hogy Joe Biden közel sem nevezhető népszerű elnöknek: népszerűségi mutatói nagyjából együtt mozognak Donald Trump elnöki mutatóival (az aggregált számok szerint most Biden vezet, mindössze 0,6 százalékponttal).
ff5
Forrás: FiveThirtyEight

Mindez azért nagyon érdekes, mert Joe Biden teljesen világosan arra törekszik, hogy egyfajta konszenzusos elnök legyen, aki szinergiát teremt a mérsékeltebb republikánusok és mérsékeltebb demokraták közt. Talán elmondható róla az is, hogy tudatosan törekszik arra, hogy karrierjét kevesebb botrány övezze, mint Donald Trumpét, akivel kapcsolatosan minden héten volt valamilyen dráma.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés