Előfizetői tartalom

Szlovákia első magyar miniszterelnökének egy hónap valódi hatalom juthat

Már hivatalos, hogy Ódor Lajos lesz Szlovákia első szakértői kormányának vezetője, de várhatóan kabinetjének csak 30 nap jut, hogy teljes értékű munkát végezzen. Bár szakértelmét a mérsékelt parlamenti pártok mindegyike elismeri, de így is szinte biztos, hogy programjának nem szavaznak majd bizalmat, így a most távozó Eduard Heger-féle vezetéshez hasonlóan csak ügyvivői státuszra készülhet. Viszont jelentős eredményt így is elérhet: az EU-s helyreállítási alap forrásainak elvesztésétől megmentheti Szlovákiát.

A múlt héten csak pletykaként terjedt, de mostanra biztossá vált, Zuzana Čaputová államfő Ódor Lajos tapasztalt közgazdászt, a Szlovák Nemzeti Bank eddigi alelnökét kérte fel, hogy az ország új miniszterelnökeként alakítson szakértői kormányt. Megbízatása a szeptember 30-i előrehozott választásokig tart, és várhatóan május 15-től váltja az Eduard Heger vezette, az elmúlt félévben atomjaira hulló kormányt.

Ódor 1999-ben kezdte szakmai pályafutását pénzügyi piaci elemzőként, majd 2001-ben a Szlovák Hitelminősítő Ügynökséghez került. Később a pénzügyminisztériumban dolgozott, és szerepet játszott Szlovákia európai uniós csatlakozására és az államháztartás konszolidálására irányuló erőfeszítéseiben.

A szakember a felelős költségvetési gazdálkodás híve, és arra ösztönözte az országot, hogy jó időkben képezzen tartalékokat, amit Szlovákia korábban nem tett meg. Részt vett az öngondoskodást előíró második nyugdíjpillér létrehozásában is, és régóta beszél a kötelező megtakarítási rendszerek szükségességéről. 2004-ben részt vett az adóreformban, amelynek eredményeként létrejött az átalányadó, amely átláthatóbbá tette az adórendszert, és egységesítette a személyi és a társasági jövedelemadó-kulcsokat, valamint a hozzáadottérték-adó 19 százalékos szintjét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés