Előfizetői tartalom

Legendás fegyvert kukáz Amerika - Rekordgyorsan született meg az utód

Az új technológiák elterjedése a világ különböző fegyveres erőinél szinte mindig heves ellenállást váltott ki, nem volt ez másképp akkor sem, amikor az Egyesült Államok fegyveres erői revolverről öntöltő pisztolyra váltottak. Ennek a fegyvertípusnak a svájci SIG Sauer gyár P320-as modelljével most a harmadik generációja áll szolgálatba az Egyesült Államokban. De hogyan is jutottak el az amerikai fegyveres erők a revolverektől az M18-ig, mi indokolta a váltást, és mit is tud az új kézifegyver?

A revolverektől az M9-ig

Bármilyen meglepő, az amerikai fegyveres erőknél már a forgótáras pisztolyról az öntöltőre való átállás is erős ellenszéllel indult. A XX. század fordulóján megjelenő új technológiát számos katonai vezető gyanakvóan méregette, túl bonyolultnak, megbízhatatlannak és drágának tartotta. Érdekes módon a korai öntöltő fegyverek sokáig kevés előnyt kínáltak a bizonyos körökben napjainkban is töretlen népszerűségű revolverekkel szemben:

tárkapacitásuk nem feltétlen volt nagyobb, a több alkatrész pedig a fegyvertípus korai éveiben gyakran több meghibásodást is jelentett.

Mindettől függetlenül az amerikai kormány a századfordulón már nyitottnak mutatkozott az új technológia bevezetésére. Az 1900-as évek elején kiírt pályázaton végül a legendás amerikai Colt gyár .45-ös kaliberű pisztolya futott be győztesként, és került rendszeresítésre a fegyveres erőknél M1911-es néven. Érdekesség az, hogy a három legjobbnak ítélt modell egyike az a Luger P08-as .45-ös kaliberre átalakított verziója volt, mellyel alig néhány évvel később az amerikai katonák élesben is szembe kerültek a franciaországi harcok során.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés