FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
 
Előfizetői tartalom

Az európai ország, amelynek gyakran a létezéséről is megfeledkezünk, pedig nem kéne

Novák Katalin magyar államfő a múlt hét végén Albániába látogatott, ahol stratégiai együttműködésről, demográfiai és gazdasági kihívásokról egyeztetett a helyi politikai vezetőkkel. Az átlagos európai ember számára a Balkánon található ország amolyan fekete folt: keveset tudunk róla, pedig az apró, hazánk területének valamivel több mint negyedét kitevő ország meglepően nagy geopolitikai jelentőséggel bír.

Harmadik út a semmibe

Albánia a Nyugat-Balkán egyik legérdekesebb állama: a hányattatott sorsú terület a XX. század során igazi harmadik utasként sem a nyugathoz közeledő görög, sem a Szovjetunióval „se veled se nélküled” kapcsolatot ápoló Jugoszlávia példáját nem követte, illetve mivel a tengelyhatalmak megszállása alól teljesen önerőből szabadult fel, így Moszkva befolyását is "sikerrel" elkerülte.

Ugyanakkor az ország az „önfelszabadítással” egy olyan csapdába esett, melynek negatív hatásai napjainkig érezhetőek: Enver Hodzsa, a tanárból lett partizánvezér sztálini mintára személyközpontú diktatúrát hozott létre, a negyvenes évek végére azonban egyfajta paranoia uralkodott el rajta: megszakította a kapcsolatot a világháború alatt kulcsfontosságú partner Jugoszláviával, a „nagy tanítómestert”, Joszif Sztálint pedig egyhangúlag kikiáltotta a kommunista eszmék ellenségévé.

Átlagos albán tájkép: a festői szépségű hegyek között lépten-nyomon betonbunkerekbe botlik az ember. Forrás: Marc Morell via Wikimedia Commons

Albánia az ötvenes évekre teljesen elszigetelődött a világ többi részétől, így nemhogy nyugat-európai fejlettségi szintet nem sikerült elérnie, de még a Balkán más kommunista államaihoz viszonyítva is évtizedes elmaradottsággal várta a kontinens keleti felén végigsöprő, 90-es évek eleji rendszerváltás-hullámot.

A cikkünk a következő érdekes információkat tartalmazza:

  • Mi vezetett ahhoz, hogy Albánia Európa egyik legszegényebb országa legyen?
  • Hogyan viszonyul Tirana a kínai befektetésekhez?
  • Miért fontos Európának az albán integráció?
  • Milyen geopolitikai sajátosságok vezettek ahhoz, hogy napjainkra Albánia váljon az Egyesült Államok egyik legfontosabb balkáni szövetségesévé?
  • Milyen jelentősége volt Novák Katalin albániai látogatásának?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés