Előfizetői tartalom

Úgy néz ki, nem lesz magyar HIMARS, pedig igény lenne rá

Ma hajnalban egy nagyon érdekes cikk jelent meg az amerikai Washington Post hírportálon, melyben arról írtak, hogy egy republikánus szenátor blokkol egy 735 millió dolláros fegyvercsomagot Magyarországnak, mivel a magyar törvényhozás késlekedik jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A cikk egész konkrétan leírja azt is, hogy Magyarország 24 darab M142 HIMARS rakétarendszert és 100 rakétát akart beszerezni. Ma délután a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, melyben egyértelműen azt írják: évek óta nincs napirenden a HIMARS-beszerzés, Magyarország nem akar vásárolni az amerikai rakétarendszerből és soha nem is jutottak el a beszerzési tárgyalások ilyen konkrétumokig. A politikai huzavonától függetlenül amúgy egy ilyen rakétarendszer beszerzésének lenne értelme, de továbbra is úgy néz ki, nem az „ukrán sztárfegyver” lesz a befutó.

Derült égből HIMARS-vásárlás?

himars
GMLRS-indítóval felszerelt M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők egy amerikai hadgyakorlaton. Fotó: US Army via Wikimedia Commons

2015 óta nagyszabású haderőfejlesztési program zajlik Magyarországon, ennek része egyebek mellett a magyar tüzérségi képesség modernizálása is. Az amerikai M142 HIMARS rakétarendszer beszerzése valamikor a 2020-as évek elején került a döntéshozók radarjára: a potenciális ügyletről 2022 elején írt is a Portfolio.

A fegyverrendszer beszerzésével kapcsolatosan egész konkrét egyeztetések zajlottak. Maróth Gáspár volt védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnök járt is az Egyesült Államokban az ügy kapcsán: a két döntéshozó meg is tekintette a GMLRS indítóval felszerelt HIMARS-rendszer éleslövészetét az Új-Mexikóban található White Sands lőtéren, 2022 februárjában. Úgy tudjuk, hogy emellett az akkor még csak kísérleti stádiumban lévő, 500 kilométeres hatótávolságú Precision Missile Strike (PrSM) rakétaindító beszerzése is szóba került, nem csupán a "kisebb" lőtávolságú GMLRS-rendszer.

Maróth Gáspár pár hónappal a látogatás után azt mondta lapunknak, hogy még más opciókat is megtekintenek, mielőtt végleges döntés születik. Ekkor már nagyon úgy tűnt, hogy a HIMARS-demó nem nyűgözte le a döntéshozókat, az akkor államtitkári posztot betöltő vezető viszont az ősszel váratlanul távozott posztjáról, ez pedig több haderőfejlesztéssel kapcsolatos tervet is felülírhatott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés