Előfizetői tartalom

Súlyos vád és leleplező felvételek: végveszélybe került egy ősi kultúra?

Hszincsiang Kína legnagyobb és legnyugatabbra fekvő tartománya, ahol a török nyelvű és muszlim vallású ujgur nép őshonos. Az utóbbi években a nyugati lapokban egyre több szó esett arról, hogy a kínai kommunista vezetés erőszakos eszközökkel igyekszik elnyomni ezt a pár milliós kisebbséget. Átnevelőtáborokról, kényszermunkáról és az ujgur kultúra módszeres megsemmisítéséről érkeztek és érkeznek információk. Egy új, magyarul is megtekinthető dokumentumfilm az elnyomás átélői, ujgur aktivisták és nyugati oknyomozók megszólaltatásával próbálja feltárni, mi zajlik a tartományban. Peking tagadja a vádakat: a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelemről beszélnek, és szerintük az Egyesült Államok terjeszt hamis információkat Kína lejáratására.

Kik az ujgurok?

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Kína legnagyobb tartománya, 1 664 897 km² területű, vagyis nagyjából akkora, mint Irán. Lakossága azonban mindössze 25 milliós, ami Kína 1 milliárd 400 milliós népességéhez viszonyítva elhanyagolható. Nem így maga a földrajzi régió, amely egyrészt geopolitikailag fontos területen fekszik Kína szempontjából: ezen keresztül határos Pakisztánnal, Afganisztánnal és a Peking számára egyre fontosabb közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokkal (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán), másrészt itt futnak keresztül a nyugat felé tartó kereskedelmi utak, harmadrészt természeti kincsekben – szénben, kőolajban és földgázban – is gazdag. Emellett a terület – amely az egyik legelmaradottabbnak számít Kínán belül – a kínai belső turizmus fontos célpontja is. 

A régió őslakosai az ujgurok, akiknek száma Kínában 11-12 millió főre tehető, de a környező török nyelvű országokban (Kazahsztán, Kirgizisztán) és számos más országban is él ujgur diaszpóra. Bár Hszincsiang hivatalosan autonóm terület, az ujgurok valójában még a kínai társadalom többségénél is nagyobb elnyomásban élnek – vélik kutatásaik alapján ujgur aktivisták és nyugati oknyomozók.

Chine-le-drame-ouighour_Vie-quotidienne_3
Piac Hszincsiangban, részlet a filmből. Forrás: RTL+

Az ujgurok két alkalommal próbáltak meg elszakadni Kínától a XX. század során: előbb 1933-ban jött létre a Kelet-turkesztáni Köztársaság, majd 1944 és 1949 között működött egy hasonló nevű, korlátozott szuverenitású államalakulat. A függetlenedési törekvéseknek a Kínai Kommunista Párt 1949-es győzelme vetett véget, melyet követően Mao Ce-tung alatt megindult a han kínaiak betelepítése a területre, amely a mai napig is tart.

Erről lesz szó a cikkben:

  • Kik az ujgurok?
  • Mi történik Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiangban?
  • Milyen vádakkal illette Pekinget a Nyugat?
  • Mi Kína válasza az ujgurok elnyomásával kapcsolatos vádakra?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés