Előfizetői tartalom

Egynapos polgárháborút robbantott ki a Wagner csoport – Mégis mi történt hétvégén Oroszországban?

Péntek este még sokan Jevgenyij Prigozsin újabb valós tartalom nélküli figyelemfelkeltő akciójának gondolták azt a bejelentést, mely szerint a Wagner csoport meg fogja támadni Moszkvát annak érdekében, hogy elmozdítsák a szerintük feladatuk ellátására alkalmatlan Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt. Másnap délelőttre a zsoldoscsoport tényleg megindult az orosz főváros felé, pusztán azért, hogy estére hirtelen meggondolják magukat. Mégis mi történt hétvégén Oroszországban, mi vezetett a Wagner lázadásához, és mi lehetett az oka annak, hogy Prigozsin ilyen hirtelen fújt visszavonulót? Nézzük, mi állhat ennek a lázálomnak a hátterében.

Egyáltalán mi történt?

A rövid életű Wagner-lázadás egyetlen biztos pontja az események folyása. Az orosz állami média, a Wagner Telegram-üzenetei és az orosz milbloggerek meglehetősen pontos képet festettek arról az eseménysorozatról, ami péntektől szombatig lezajlott.

Az érdemi történések akkor indultak be, amikor Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér péntek este egy tőle megszokott hangnemű, üvöltözős videóban ismét elmondta azt, hogy az orosz hadvezetést nem érdekli a katonák élete, vágóhídra küldik az embereket és alkalmatlanok a haza védelmére. Prigozsin ekkor jelenti be azt, hogy erőszakkal fogják leváltani a védelmi minisztérium és a vezérkar fejeseit, de hozzáteszi, hogy az elnöki hatalmat és a kormányt nem fogják bántani.

Prigozsin újabb kifakadásának apropóját az adta, hogy egyes hírek szerint az orosz védelmi minisztérium hűségesküt várt az egyébként hivatalosan senki alá nem tartozó zsoldosoktól, majd meg nem erősített hírek szerint rakétatalálat érte az egyik Wagner-bázist is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés