Előfizetői tartalom

Három évtizede nem történt olyan Oroszországban, mint a Wagner lázadása – Ismétli önmagát a történelem?

A Wagner csoport június 24-i lázadásához hasonlót Oroszország több mint három évtizede nem látott. Az akkor még a Szovjetunió fővárosaként működő Moszkvában 1991. augusztus 19-e és 22-e között zajlott le egy puccskísérlet, melynek során a kommunista vezetés keményvonalasai megpróbálták megmenteni a haldokló Szovjetuniót, de végül csak annak bukásához járultak hozzá. Vajon Prigozsinék felkelése hasonló folyamatokat indíthat el a putyini Oroszországban?

A puccskísérlet

Halotti csend volt kedd [1991. augusztus 20.] reggel hét órakor Moszkva legtöbb részén. Egyedül az oroszországi parlament felé vezető utaknál lehetett felfedezni, hogy az élet azért zajlik. A parlamenthez vezető összes utat és hidat a Jelcinhez hű katonai alakulatok és több ezer moszkvai védi

– olvasható az MTI tudósítása, amelyet az augusztus 20-i ünnepnapot követően 1991. augusztus 21-én közöltek a magyar napilapok. A moszkvai események Magyarországon is címlapra kerültek, együtt azzal a hírrel, hogy II. János Pál pápa augusztus 20-án fejezte be első, háromnapos magyarországi látogatását, és hazautazott a Vatikánba.

Természetesen a nemzetközi sajtó is a Szovjetunión belül történtektől volt hangos, ugyanis a keményvonalas kommunisták által kezdeményezett háromnapos puccskísérlet azzal fenyegetett, hogy a semmibe vesznek Mihail Szergejevics Gorbacsov pártfőtitkár és szovjet elnök reformjai (peresztrojka, glasznoszty), valamint az az évek óta tartó enyhülési folyamat, amely az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháború békés lezárását hozta el. George H. W. Bush amerikai elnök kemény hangvételű nyilatkozatban ítélte el a puccsisták akcióját, és ideiglenesen leállította a Szovjetuniónak juttatott amerikai pénzügyi támogatást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés