Előfizetői tartalom

Az egész világra veszélyes lehet a Tajvan körüli nagyhatalmi feszültség - Sosem látott gazdasági válság van a nyakunkon?

Az elmúlt években Kína globális szerepe jelentősen növekedett, és elkezdett az Egyesült Államok vetélytársává előlépni. Peking a növekvő geopolitikai befolyás miatt szeretné érvényesíteni akaratát több konfliktusos térségben és vitában is. Kína figyelmének központjában Tajvan szigete van, amit Peking saját területének tekint. A térség vált azonban a kínai és az amerikai globális nagyhatalmi szándék elsődleges ütközési pontjává is. A téma több kutatóintézet figyelmét is felkeltette, amelyek igyekeztek forgatókönyveket készíteni a konfliktus eszkalálódásának esetére. Megnéztünk kettőt ezek közül.

Kína az 1990-es évek kezdete óta sosem látott fellendülésen ment keresztül, mára a világ második legerősebb gazdasági erejévé nőtte ki magát. A gazdasági felemelkedés mellett az ország társadalmi-politikai és katonai potenciálja is folyamatosan nőtt.

A növekvő befolyással párhuzamosan Kína sokkal asszertívebb is lett: számos platformon próbálja egyre dinamikusabban érvényesíteni a pekingi vezetés saját politikai akaratát.

Az 1949-ben véget érő kínai forradalom lényegében két, magát egyaránt Kínának nevező államberendezkedés létrejöttét eredményezte, a demokratikus Kínai Köztársaság, vagyis Tajvan és a kommunista Kínai Népköztársaság a mai napig de facto külön entitásként működik. A "két Kína" kölcsönösen nem ismeri el egymást, viszont mostanra lett akkora ereje Pekingnek, hogy érvényesíteni szeretné akaratát már Tajvan szigete felett is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés