Előfizetői tartalom

Ahol a moralitás ütközik a hatékonysággal – A fél NATO kiakadt Ukrajna új fegyverére

Az Egyesült Államok múlt héten jelentette be azt, hogy az ukrán tüzérséget saját készleteikből származó kazettás bombákkal fogják ellátni. A szuperhatalom döntésén több prominens NATO-tagállam is felháborodott, de mi is a probléma a kétes hírű fegyverrel, és mit vár Kijev a bevetésétől? Nézzük.

Mégis mi az a kazettás bomba?

A kazettás vagy fürtös bombák meglehetősen egyszerű koncepción alapulnak: a fő lövedék, melyet kilőhetnek ágyúból, aknavetőből, vagy ledobhatnak repülőgépekről, a levegőben szétnyílik, majd sok apró másodlagos töltet hullik ki belőle. Ezek a töltetek ideális esetben a földet éréskor azonnal felrobbannak, nagy területet terítenek be, és kegyetlen veszteségeket okoznak az élőerő körében.

Washington első körben az M864 jelzésű 155 mm-es tüzérségi lőszert fogja átadni Kijevnek. Egy ilyen gránát 72 másodlagos töltetet tartalmaz.

M864_projectile
Orosz nyelvű ábra az M864 szerkezetéről. Forrás: Vslv via Wikimedia Commons

Az ukrán tüzérség a fegyvert valószínűleg az orosz lövészárkok ellen tervezi bevetni. Egy négy lövegből álló tüzérségi üteg egyetlen sorozattal egy-egy nagyobb lövészárokrendszert is ki tud pucolni, hiszen a nagy területen szétszóródó robbanófejek jóval kevesebb célzással, illetve utólagos korrigálással juttathatóak be az árkokba, mint a precíziós lőszerek, ráadásul az árok nagyobb szakaszán képesek veszteségeket okozni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés