Előfizetői tartalom

Fordulatokban gazdag napok után kerül sor a NATO-csúcsra – Megegyezés születhet Ukrajna tagságát illetően?

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel – többek között három német Patriot légvédelmi rendszerrel – készül a NATO keddi és szerdai, a litván fővárosban, Vilniusban tartandó csúcstalálkozójára, amelyen várhatóan Ukrajna csatlakozása lesz a fő téma. Svédország felvételének kérdését – úgy tűnik – a csúcs előtti utolsó pillanatban sikerült rendezni azzal, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök hosszas vonakodás után rábólintott a csatlakozási kérelem ratifikálására. Milyen témákra készülhetünk, és milyen eredmények várhatók az ukrajnai háború kirobbanása utáni negyedik csúcstalálkozótól?

Fontos kérdések kerülnek terítékre a csúcson

Amióta 2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, a NATO már három csúcstalálkozót tartott, és most a negyedikre készül, először a katonai szövetség legújabb, 31. tagjával, Finnországgal. A legutóbbi találkozót tavaly június végén tartották Madridban, az azt megelőzőt Brüsszelben márciusban, előtte pedig a háború kitörésének másnapján, 2022. február 25-én ültek össze a tagállamok vezetői virtuális találkozó keretében. Míg azoknak a csúcsoknak a témája elsődlegesen az ukrajnai háborúra való közvetlen reagálás volt, a mostani vilniusi ülésen régebb óta érlelt témák kerülnek terítékre.

A legfontosabb téma várhatóan Ukrajna csatlakozása lesz. A NATO még a 2008-as bukaresti csúcson fogadta el azt a homályos ígéretet, miszerint Ukrajna és Grúzia (Georgia) előbb vagy utóbb a szövetség tagja lesz. Az ígéret azonban eddig inkább csak ártott Grúziának és Ukrajnának, mint használt, nem sokkal a csúcs után ugyanis kitört az ötnapos grúziai háború, melynek eredményeként Oroszország két szakadár területet elismert és orosz „békefenntartókat” küldött oda, vagyis megszállta Grúzia egy részét. Hasonló játszódott le Ukrajnában először 2014-ben a Krím elcsatolásával és a Donbaszban kirobbantott polgárháborúban, majd a 2022-ben indult átfogó invázióval. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször kijelentette, nem fogja hagyni, hogy a NATO kelet felé terjeszkedjen. Azonban úgy tűnik, minden lépésével csak közelebb hozza Ukrajna valamikori csatlakozását.

Információk szerint ugyanakkor jelenleg

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés