Előfizetői tartalom

Hiába nyert a jobboldal Spanyolországban, valószínűleg el is bukták a kormányzást

Pürrhoszi győzelmet aratott vasárnap Spanyolországban a jobbközép Néppárt (PP) és a Vox szövetsége a választásokon: hiába övék a legtöbb mandátum, abszolút többséget nem szereztek. Így a Pedro Sanchez miniszterelnök vezette baloldal könnyen hatalomban maradhat, főként úgy, hogy már konfliktus támadt ellenfelei között.

A vasárnap megtartott spanyolországi parlamenti választásokon a jobbközép Néppárt (PP) a szavazatok 32,9%-ával győzött, és 136 helyet szerzett a képviselőházban. A PP-ből és a Vox szélsőjobboldali pártból álló jobboldali blokk együttesen is hét mandátumnyival kevesebbet szerzett, mint amire az abszolút többséghez szükség lenne. Eközben viszont a választások előtt leírt baloldali szövetség, amelyet Pedro Sanchez hivatalban lévő miniszterelnök PSOE pártja és a szélsőbaloldali Sumar képviselt, együttesen 153 mandátumot szerzett, ami 23 mandátumra van a többségi küszöbtől.

A választás két legfontosabb tanulsága így az, hogy

  1. bár 50 év után először szerezte meg a jobb- és a szélsőjobboldal együttesen a legtöbb mandátumot a spanyol parlamentben,
  2. viszont a baloldal messze nem szerepelt olyan rosszul, hogy biztos legyen a hatalomátadás.

Pedro Sanchez miniszterelnök számára két lehetséges út van a hatalomban maradásra. Vagy alkut köt a Sumarral és a kisebb pártokkal, aminek 45%-os a valószínűsége. Alternatívaként szintén 45% az esélye a választások megismétlésének. A PP, bár vezető pozícióban van, nehézségekbe ütközik a kormányalakítás során, mivel szüksége van a Vox és más pártok támogatására, beleértve a regionalista pártokat is, amelyek egyáltalán nem szövetkeznének a szélsőjobbaldallal - írja értékelésében a Teneo.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés