FONTOS A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől
 
Előfizetői tartalom

Súlyos gondok vannak a NATO egyik fegyverével - Miért gyűlölik ezt a páncélost az ukrán katonák?

Amikor Ukrajna nyugati harckocsik után kezdett el kilincselni a NATO-nál, valószínűleg nem számítottak arra, hogy Franciaország a modern Leclerc harckocsik helyett negyven darab AMX-10RC-t fog nekik átadni. A nehezen kategorizálható páncélos a maga idejében is meglehetősen specializált jármű volt, napjainkban azonban már tényleg inkább múzeumban lenne a helye, mint a frontvonalakon. Nézzük, miért.

Egyáltalán mik ezek a járművek? Elterjedt mondás az, hogy senki sem másolja a franciákat, és a franciák sem másolnak senkit. Az AMX-10-es erre egészen kiváló példa: bár a jármű hivatalos megnevezése könnyűtank, a páncélos sem páncélvédettség, sem pedig futómű tekintetében nem igazán számít harckocsinak. A fronton 30 mm-es páncélzat már 75 éve is vékonynak számított...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés