Előfizetői tartalom

Tényleg Amerika az ukrajnai háború valódi nyertese? Van két hatalmas probléma, amiről senki nem beszél

A háború kezdte óta gyakran emlegetett mém, hogy az Egyesült Államok kormánya azért nem ösztönzi Ukrajnát a háborút lezáró béketárgyalások folytatására, mert Washington valójában hatalmasat kaszál a konfliktuson. Sűrűn felhozott érv, hogy Oroszország geopolitikai mozgástere csökken, az amerikai hadiipar megrendelései pedig felrobbantak az ukrajnai háború miatt. Van azonban két, jelentős hozadéka az ukrajnai háborúnak, amely abszolút nem kedvez az Egyesült Államoknak: az egyik az, hogy az orosz hadiipar és harcászati képesség a szemünk előtt megy át hatalmas fejlődésen, a másik pedig az, hogy az orosz gazdasági és politikai befolyás nemzetközi szintű gyengülése sok esetben valójában Amerika legnagyobb riválisának, Kínának kedvez a leginkább.

Amerika a háború nagy nyertese? Az Egyesült Államok ukrajnai háborúban játszott szerepe igencsak gyakori, megosztó beszédtéma, már csak abból fakadóan is, hogy messze Amerika küldi a legtöbb fegyvert és hadianyagot Ukrajnába az összes nyugati ország közül és jelentős hírszerzési, taktikai és politikai segítséget nyújtanak az orosz invázió alatt álló országnak. Emellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés