Előfizetői tartalom

Szép csendben egy egész kontinenst kebelezne be Kína - Már kopogtatnak az ajtón a fegyveresek

Az orosz-ukrán háború elhozta az orosz zsoldoscsoportok felemelkedését is, a világ egyre jobban kezdett figyelni a nem reguláris katonai alakulatokra. Különösen az oroszországi Wagner-felkelést követően robbant fel a figyelem, ezen a hétvégén talán a fél világ a zsoldosbrigádokról beszélt. Az orosz zsoldosok fő műveleti színtere sokáig szinte kizárólag Afrika és a Közel-Kelet volt, ám ott sincsenek egyedül. A június végi orosz események után sokszor jelent meg a médiában, hogy felkészülhetnek a kínai biztonsági vállaltok, eljön az ő idejük. Vajon tényleg most jött el a kínai zsoldoscégek ideje az afrikai zavarosban? Utánajártunk.

Kínában nagy hagyománya volt a zsoldoskultúrának korábban, ezt Biajou-rendszernek nevezték. Ez 1948-ig állt fenn, akkor a kommunista hatalom a védelmi és biztonsági feladatokat magához ragadta, ezzel megszüntetve a hasonló magán biztonsági vállalatokat az országban. Csak az 1980-as évek lazuló környezete adott lehetőséget a ma terjedő biztonsági vállalatok létrejöttének....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés