Előfizetői tartalom

Egy egész kontinensre vetett szemet Brüsszel, de Ukrajna miatt csúnyán borult a mesterterv

Európa nemzetközi helyzete jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban, és különösen az ukrajnai háború pozícionálta át a kontinenst. Európa vezetői törekedtek arra, hogy a megváltozott helyzetben új kapcsolatokat alakítsanak ki és ezzel növeljék a kontinens globális lábnyomát. Az Európai Unió igyekezett kihasználni a helyzetet a második alkalommal megrendezett a dél-amerikai és karibi országokat tömörítő CELAC és az EU találkozóján július közepén, azonban nem mentek a dolgok annyira gördülékenyen. A felek több kérdésben is csak nehezen találtak közös pontot, és a hosszú vitákat követően sikerült  bármilyen konkrét megállapodásra jutni. Az Európai Uniónak merőben meg kell változtatnia a hozzáállását, ha a jövőben meg szeretné erősíteni a pozícióját a nemzetközi rendszerben.

Nyolc évvel az előző ülést követően újra sort kerítettek a CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) és az EU közötti ülésre. Latin-Amerika és Kína kereskedelme rohamosan növekedett az elmúlt két évtizedben, ez azt jelentette 2020-ban, hogy már 310 milliárd dolláros értékben cseréltek gazdát az áruk a két térség között. Ez az Európai Unió aggódó figyelemmel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés