Előfizetői tartalom

Meghalt Jevgenyij Prigozsin - Mi lesz most a Wagner csoporttal?

Vara Bálint
Kevesebb mint két hónap telt el az oroszországi Wagner-lázadás után és már megint Jevgenyij Prigozsinról szólnak a hírek szerte a világon. A zsoldosvezér életét sokan már a felkelés óta veszélyben tartották és augusztus 23-án be is következett, amit annyian előre jeleztek: a nagy befolyással bíró orosz oligarcha gépét lelőtték Moszkvától északra. Már a lázadást követően is komolyan megingott a zsoldoscsoport helyzete, de az igazi kérdés az, hogy a vezér halála után milyen jövőt képzelnek el a Kremlben a Wagnernek. Viszont úgy látszik, ehhez a zsoldosoknak is lesz egy-két szavuk.

A Wagner zsoldosai először 2014 környékén tűntek fel, akkor még a kibontakozódóban lévő orosz-ukrán konfliktus kezdeteinél: a Krímben és a Donbaszban. Ezt követően a megjelentek Afrikában és a közel-keleti feszültséggócokban, de valószínűsíthető, hogy ennél sokkal távolibb helyeken is vállaltak feladatokat Dél-Amerikától egészen Észak-Koreáig. Kapcsolódó cikkünk...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái