Előfizetői tartalom

Meghalt Jevgenyij Prigozsin - Mi lesz most a Wagner csoporttal?

Kevesebb mint két hónap telt el az oroszországi Wagner-lázadás után és már megint Jevgenyij Prigozsinról szólnak a hírek szerte a világon. A zsoldosvezér életét sokan már a felkelés óta veszélyben tartották és augusztus 23-án be is következett, amit annyian előre jeleztek: a nagy befolyással bíró orosz oligarcha gépét lelőtték Moszkvától északra. Már a lázadást követően is komolyan megingott a zsoldoscsoport helyzete, de az igazi kérdés az, hogy a vezér halála után milyen jövőt képzelnek el a Kremlben a Wagnernek. Viszont úgy látszik, ehhez a zsoldosoknak is lesz egy-két szavuk.

A Wagner zsoldosai először 2014 környékén tűntek fel, akkor még a kibontakozódóban lévő orosz-ukrán konfliktus kezdeteinél: a Krímben és a Donbaszban. Ezt követően a megjelentek Afrikában és a közel-keleti feszültséggócokban, de valószínűsíthető, hogy ennél sokkal távolibb helyeken is vállaltak feladatokat Dél-Amerikától egészen Észak-Koreáig. Kapcsolódó cikkünk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés