Előfizetői tartalom

Hidegháborús mestertervet porol le Amerika - Jöhet hamarosan a második NATO?

Augusztus 18-án az amerikai Camp Davidben tartott háromoldalú megbeszéléseket az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea elnöke. Az elmúlt időkben Kína fenyegető növekedése okozott problémákat a távol-keleti térségben, és a nyomasztó befolyásszerzési kísérletek elhozhatják Peking rémálmát: egy katonai szövetséget a kínai törekvések ellen Washington vezetésével. Most jelentőset léptek is az országok ebbe az irányba, azonban a tényleges szövetség elérésééig még hosszú az út, és számos buktatóval van tele.

Az utóbbi években fokozódott a globális versenyfutás az Egyesült Államok és Kína között. Ameddig Peking szeretné a Csendes-óceán keleti térségét megnyitni maga előtt a zavartalan kijutás érdekében, addig az Egyesült Államok úgy érzi, hogy ez akár a globális vezető pozícióját is veszélyeztetheti. A kínai erők a cél elérésének érdekében fokozták a tevékenységüket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés