Előfizetői tartalom

Hatalmas győzelmet aratott Kína, de az Amerika-ellenes gigaszövetség álom marad

Vara Bálint
A BRICS 2009-ben alakult a feltörekvő piacgazdaságok csoportjaként és mára a fejlődő világ, illetve globális dél képviseletének egyik vezető hangadójává vált a világ ügyeiben. Az országcsoportosulás jelenleg a világ népességének körülbelül 41 százalékát teszi ki, míg a világgazdaságnak csak a 26 százalékát. Az új országok felvételével a BRICS súlya eltolódik: a világ népességének 46 százalékát kitevő fórumot fog jelenteni, míg a gazdasági súly valamivel 29 százalék fölé fog emelkedni. Nincs kétség, ezek alapján egy nagyon komoly súlyú világszervezetet jelenthetne a jövőben az informális csoport, azonban félő, hogy a felek közti ellentétek miatt nem fog tudni formális gazdasági és politikai szövetségként működni. Ez a probléma az új tagokkal csak növekszik, kérdés, hogy a frissen meghívott kisebb súlyú országok melyik csoport felé fognak húzni.

Augusztus 22-24 között csúcstalálkozót tartottak a dél-afrikai Johannesburgban a BRICS-államok. Számos vitás ponttal és megválaszolatlan kérdéssel fordultak rá a felek a megbeszélésekre, ahol aztán jelentős eredmények születtek. A nyugat ellen épülő geopolitikai alternatívaszerep növekedhet a 2024-től már várhatóan 11 országot magába foglaló csoportosulás számára....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái