Előfizetői tartalom

Európa legerősebb hadereje új védelmi minisztert kapott – Fontos ígérettel kezdte meg munkáját, de máris kemény kritikákkal kell szembenéznie

Ben Wallace távozása az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának éléről nem volt meglepetés, a skót politikus már korábban bejelentette: lemond kormányzati pozíciójáról, és a következő brit parlamenti választáson sem méretteti meg magát. Szövetségese, a korábbi miniszterelnök, Boris Johnson mellett Wallace kulcsszerepet töltött be Ukrajna Egyesült Királyság általi támogatásában. Bár a politikus egyik júliusi nyilatkozata botrányt váltott ki, személyében Ukrajna elkötelezett partnere és egy széles körben kompetensnek tartott vezető távozott a brit kormányból. Helyét sokak meglepetésére egy védelmi tapasztalattal nem rendelkező politikus, a rátermett kommunikátornak és gyakorlott összeesküvőnek tartott Grant Shapps vette át. Shapps nincs könnyű helyzetben: az ukrajnai háború és az Egyesült Királyságot érintő egyéb biztonsági fenyegetések közepette kell bizonyítania, nem pusztán politikai kinevezett, aki TV-műsorokban képes szerepelni, hanem alkalmas a brit haderő fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges feladatok ellátására. Első nyilatkozatában mint védelmi miniszter, Shapps megígérte, hogy a minisztérium folytatja Ukrajna támogatását.

Ben Wallace viharos távozása

Júliusban robbant a hír, miszerint Ben Wallace brit védelmi miniszter a következő kabinetátalakításkor négy év védelmi miniszteri tevékenység után távozik a kormányból, és nem indul a következő brit parlamenti választáson sem.

Wallace, aki kulcsszerepet játszott az ukrajnai orosz invázióra adott válaszlépésekben, és Boris Johnson volt miniszterelnök közeli szövetségese volt, a The Sunday Times-nak azt mondta, hogy "legközelebb nem indul", de kizárta, hogy "idő előtt" távozzon a parlamentből, és ezzel újabb időközi választásra kényszerítse a Konzervatív Pártot.

Ben Wallace a The Sunday Times-nak adott interjújában elárulta, hogy június 16-án közölte Rishi Sunak tory miniszterelnökkel a terveit.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés