Előfizetői tartalom

Ilyen az, amikor átveszik a bűnözők az uralmat egy egész ország fölött

Szerdán sokadik alkalommal is felszólította az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Haitin tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot. Washington „biztonsági és infrastrukturális kihívásokat” emleget; ez enyhe eufemizmus, amely a bűnbandák rémuralmát, az emberi léthez szükséges alapvető fogyasztási cikkek teljes hiányát és a totális káoszt takarja. Haiti sosem volt a világ legbiztonságosabb országa, de az elmúlt évek természeti katasztrófái, politikai gyilkosságai és a külső segítségnyújtás ellehetetlenítése mára szinte totálisan élhetetlenné tette a karibi országot.

Teljes a káosz Haitiben

Múlt vasárnap egy automata fegyverekkel felszerelt bűnbanda tüzet nyitott egy körülbelül 100 fős keresztény vallási közösségre Port-au-Prince Kánaán negyedében, megölve 10 és megsebesítve több tucat embert. Az összejövetel tagjai a Haiti fővárosában zajló, kontrollálatlan bűnözés ellen vonultak fel, melyre a Kánaán negyedet uraló „5 másodperc” bűnbanda egyszerű sortűzzel reagált. A hatósági szervek a tüntetés szervezőjét hibáztatják, aki szerintük fölöslegesen tette ki híveit veszélynek.

Ami történt, sajnos egy teljesen hétköznapi jelenet Haiti életéből. Az országban gyakorlatilag szabad kezet kaptak a működéshez a bűnbandák: a teljes vidéket és a főváros szinte minden negyedét fegyveres bűnözők uralják.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés