FONTOS Jaksity György: A pénz romlott természete
 
Előfizetői tartalom

Súlyos bukás után készül a kulcsfontosságú döntés Szlovákiában - Brüsszel és Ukrajna borzolhatja a kedélyeket

A következő két hónapban két választást is tartanak a Visegrádi országokban, szeptemberben a szlovákok, míg októberben a lengyelek dönthetnek a jövőjükről. Pozsonyban az idei voksolás nem a papírforma szerint jön, hanem az előző kormány bukását követően kellett előrehozott választásokat kiírni. A várakozások számos érdekességet tartogatnak, vannak nagy visszatérők és a közvélemény-kutatásokba berobbanó formációk is. A témák központjában a szlovák belpolitikában elharapódzó korrupciós ügyek és az ukrajnai támogatások vannak.

Kevesebb mint egy hónap van már csak hátra az előrehozott szlovák parlamenti választásokig. Az ország politikai palettája rendkívül széttagolt, emiatt egyértelmű, hogy ismételten egy nagyon megosztott, sokpárti parlament fog következni és a kormány is hasonlóan egy sokszereplős koalíció eredményeként jön létre. A megosztottság miatt azonban a döntéshozatal kihívásokkal nézhet szembe és a belső harcokra is fel kell készülnie a jövőben a közvéleménynek.

A széttöredezett struktúra azt jelentheti, hogy akár 8 vagy 10 párt is bekerülhet a választásokon a parlamentbe.

Szlovákiában a bejutási küszöb az egyedül induló pártok számára 5%, míg a koalícióban induló politikai szervezeteknek 7%-ot kell elérniük. Az országban működő számos párt azt eredményezi, hogy sokszor igen nehéz különbséget tenni az üzenetek között, számos átfedés van a formációk identitása között. Azonban több nagy blokk is azonosítható közöttük, amelyek több párt hasonló felfogásából tevődnek össze.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés