Előfizetői tartalom

Meghökkentő döntést hozott Zelenszkij - Tényleg ennyire rosszul állnak a dolgok Ukrajnában?

Vasárnap este érkezett a hír, mely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kérni fogja az országgyűlést Olekszij Reznyikov védelmi miniszter felmentésére. Reznyikov nem várta meg a parlamenti döntést, hétfő reggel maga mondott le a pozícióról. Mi vezetett a politikus leváltásához, mit jelent ez az éppen zajló ukrán offenzívára nézve, és mit lehet tudni Reznyikov utódjáról? Nézzük.

Borzasztó időzítés

Olekszij Reznyikov meglehetősen szerencsétlen időpontban nyerte meg a védelmi tárcát: 2021 november elején már egyre több jel utalt arra, hogy Moszkva nem csak riogat az átcsoportosításokkal, valóban invázióra készül.

Reznyikov – sok európai kollégájához hasonlóan – nem katonai/biztonságpolitikai háttérrel lett védelmi miniszter: bár a szovjet érában teljesített kötelező katonai szolgálatot, végzettségét tekintve jogász, nem katona, így egyértelmű volt, hogy feladata elsősorban nem az ukrán fegyveres erők menedzselése lesz, hanem a haderőfejlesztés menedzselése.

Rendszerszintű korrupció

A védelmi miniszter menesztéséről először idén februárban kezdtek el információk szivárogni, Zelenszkij elnök mindazonáltal tartotta magát ahhoz az aranyszabályhoz, mely szerint járványhelyzet alatt egészségügyi minisztert, háborús helyzetben pedig hadügyminisztert nem kifejezetten jó ötlet elmozdítani a pozíciójából.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés