Előfizetői tartalom

Ezt nem fogja megköszönni Moszkva: rendkívüli lépéssel csábítaná el Amerika az oroszok egyik utolsó szövetségesét

Közös hadgyakorlatot fog tartani az Egyesült Államok Oroszország egyik katonai szövetségesével, Örményországgal. Az örmény–orosz kapcsolatok az elmúlt napokban jelentősen romlottak: Nikol Pasinján örmény kormányfő azzal vádolta meg Moszkvát, hogy nem védi meg szövetségesét, majd arról jöttek hírek, hogy Jereván humanitárius segélyt küld Ukrajnának. A feszültséget tovább növeli, hogy az örmény parlament a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának ratifikálására készül. A hágai székhelyű bíróság volt az, amely szeptemberben elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen.

Az örmény védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Örményország közös hadgyakorlatot tart az Egyesült Államokkal. A tárca szerint a szeptember 11-20. közötti Eagle Partner 2023 fedőnevű hadgyakorlat célja, hogy felkészítsék az örmény erőket nemzetközi békefenntartó missziókban való részvételre. Az amerikai haderő egy szóvivője azt mondta, 85 amerikai és 175 örmény katona vesz részt a hadgyakorlatban. Hozzátette, az amerikai katonák csak kézifegyvereket használnak majd, nehézfegyverzetet nem.

A hadgyakorlat ténye azért jelentős, mert Örményország nemhogy nem szövetségese Amerikának, hanem

egy védelmi szövetségben van Oroszországgal, a posztszovjet „ellen-NATO-nak” is nevezett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés