Előfizetői tartalom

Feszülten figyeli Kijev és Brüsszel, mi készül a NATO keleti szárnyán – Megreccsenhet az Ukrajna mögötti egység?

Október 15-én parlamenti választások lesznek Lengyelországban, amely Európa szempontjából az ősz bizonnyal legfontosabb voksolása lesz. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy két „régi motoros”, két volt kormányfő összecsapása várható: a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński mérkőzik meg az Európai Tanács és az Európai Néppárt korábbi elnökével, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíciót (KO) irányító Donald Tuskkal. Ebben az írásban a kampány két fontos témájára térünk ki: az Európai Néppárt elnökének, Manfred Webernek és a PiS-nek a csörtéjére, melynek kihatása lehet a jövőre esedékes európai uniós választásokra is; illetve a korábban stabilnak tűnő lengyel–ukrán viszonyban jelentkező feszültségekre, amelyeknek pedig az ukrajnai háborúra nézve lehetnek következményei.

Manfred Weber és a PiS csörtéje A nyár folyamán hangos csörte alakult ki a Polgári Platformot is tagjai között tudó Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber és Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság (PiS) pártja között. Weber éppen Donald Tusktól vette át Európa legnagyobb pártcsaládjának vezetését tavaly nyáron. Mivel az EPP hagyományos kereszténydemokrata pártjainak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés