Előfizetői tartalom

Európa egyik legbizarrabb szélsőjobboldali pártja döntheti el az ősz legfontosabb választását

Az október 15-én esedékes lengyel parlamenti választásokon a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és szövetségesei csapnak össze a Polgári Platformmal (PO) és szövetségeseivel. Van azonban egy „sötét ló”, a jelenleg harmadik legnépszerűbb párt, amely királycsináló lehet, ugyanis a jelenlegi adatok alapján a két nagy rivális egyikének sem lesz meg a parlamenti többsége. Ez a párt, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció eddig kizárta a koalíció lehetőségét mindkét erővel, de szélsőséges programja miatt amúgy sem lenne kellemes partner egyikőjük számára sem. A Konföderáció ultrakonzervatív és nacionalista nézeteket ötvöz szabadpiaci ígéretekkel, miközben politikusai durva kijelentéseikkel hívják fel a választók figyelmét.

Új remény? A Szabadság és Függetlenség Konföderáció 2018 végén alakult három pártból, a jobboldali populista és libertárius Új Reményből, a nacionalista Nemzeti Mozgalomból és a monarchista Lengyel Korona Konföderációból. A 2019-es parlamenti választásokon 6,8 százalékot szereztek, és 11 képviselőt küldtek a Szejmbe. A párt sokáig nem tudott érdemben elmozdulni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés