Előfizetői tartalom

Botrányról botrányra bukdácsol a szlovák vezetés - Orbán és Soros a fő témák között

Hamarosan következik a finis a szlovák parlamenti választások előtt. A kampány nem nevezhető visszafogottnak, azonban 2018 óta még mindig a legfontosabb téma a korrupció és az állítólagos maffiaügyek a vezető politikusok körében. Az elmúlt években ehhez a korrupcióellenes üzenetekkel hatalomra jutott kormánykoalíció botrányokkal tarkított irányítása is párosult. Az elmúlt öt év igen sok izgalmat tartogatott a szlovák belpolitikában, akár egy bűnügyi regénynek is beillene. Közben ez a választókat kevésbé érdekli, a főgengszternek kikiáltott politikus lehet újra a kormányfő Pozsonyban. A kampány utolsó heteiben ráadásul a magyar politikában ismerős nevek is feltűnnek, Soros György és Orbán Viktor nevét emlegetve fordulnak rá a hajrára a szlovák politikai formációk.

Szlovákia 1993-ban lett független állam, akkor váltak ki Csehszlovákiából és létrejött külön Szlovákia és Csehország. A két törvényhozás azonban már a rendszerváltás utáni első, 1990-es referendum esetében különvált. Ekkor még kétévente tartottak választásokat, aminek az volt a lényege, hogy a politikai formációk könnyebben el tudják végezni a feladatokat a szocialista berendezkedést követően a kapitalista átállásra. A parlamentbe jutás küszöbe alacsony volt, mindössze 3 százalék és összesen 150 fő alkotta a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsát. A miniszterelnök a kereszténydemokrata Vladimír Mečiar lett, de egy év után megbukott.

Már az első választásoknál kirajzolódott a szlovák választási rendszer rendkívüli széttagoltsága, összesen hét párt jutott a parlamentbe, a legnagyobb politikai formáció szavazatai sem érték el a 30 százalékot.

1992-ben már négy évre választottak képviselőket, de eddigre megemelték a parlamenti bejutás küszöbét 5 százalékra. A jobboldali populista Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko - ĽS–HZDS) élén Mečiarral ismét győzött. Csehszlovákiába mindkét parlament erősen függetlenségpárti volt, amit meg is szavaztak,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés