Előfizetői tartalom

Kopottasan csillog a fény a világ vezetőinek csúcstalálkozóján – Van-e még haszna a G20-nak?

Felemás várakozásokkal indult az idei G20 találkozó Indiában. Az amerikai Council on Foreign Relations (CFR) például kifejezetten pesszimista kilátásokat fogalmazott meg csúcs előtt. A kritika szerint a szervezet már nem tudja betölteni a neki szánt szerepkört és a korábbi csúcsidőszakhoz képest jelentős visszaesés tapasztalható. Ennek ellenére a tárgyalások nem tekinthetők sikertelennek, számos pontban előrelépéseket tudtak megállapodni, viszont egyértelműen India profitált belőle a legtöbbet.

Mi is az a G20?

A G20 története egészen az 1997-es ázsiai pénzügyi válságra vezethető vissza, aminek következtében a hasonló krízisek kivédése érdekében megalakították a csoportot. A szervezet a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet fő fókusza az olyan globális problémákra irányul, mint a klímaváltozás vagy a pénzügyi stabilitás. A G20 a 2008-as gazdasági világválságot követően vált kiemelkedő szerepű csúcstalálkozóvá, ahol a mindenkit érintő problémára igyekeztek megoldásokat keresni a világ vezetői.

Akkoriban Barack Obama amerikai elnök vezetésével Kína, Oroszország, India és a többi nagy állam együttműködve dolgozott a válságot követő globális depresszió elkerülését illetően.

A 2009-es pittsburghi csúcstalálkozó alkalmával a nemzetközi gazdasági együttműködések elsőszámú fórumává nyilvánították a szervezetet. Ez volt a csúcspont a G20-ak eddigi történelmében, mivel ezt követően már sem a koronavírus-válságot, de az azt követő gazdasági nehézségeket sem voltak képesek hatékonyan kezelni. Ráadásul közben az ukrajnai háború és a Tajvan körüli feszültség tovább mélyíti a szakadékokat a tagok között. Úgy tűnik, hogy a csoport nem tudja beteljesíteni a neki szánt feladatokat.

Ezek a kérdések kerültek kibontásra a cikkben:

  • A G20 történelme és csúcspontja
  • Az újdelhi találkozót megelőző várakozások
  • Az India vezetésével elért eredmények
  • A "globális dél" felemelkedése
  • A G20-szal kapcsolatos szkeptikus hangok, és a veszélyek a jövőben

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés