Ukrán harckocsi Donbasz
Globál

Harmadik világháborúról beszél Zelenszkij, nehéz jóslat jött Amerikából - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Egy órás interjút adott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Scott Pelleynek. Szerinte az oroszok a harmadik világháborút kockáztatják, ennek egyedül Ukrajna kitartása lehet ellenszere. Arról is beszélt, hogy mennyi lövedéket használnak el jelenleg a felek. Közben megszólalt Mark Milley, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke a konfliktussal kapcsolatban. „Nagyon magas lécet akar megugorni” Ukrajna azzal, hogy ki akarja űzni az összes orosz katonát területéről és „nagyon sok időbe fog ez telni” – vélte.

Keddi háborús híreink

Két orosz flotta az északi területek védelmét gyakorolja

Oroszország északi szigetterületeinek és sarkvidéki partvidékének védelmét gyakorolja hétfőtől az orosz Északi Flotta, a Csendes-óceáni Flotta pedig Finval-2023 kódnéven taktikai hadgyakorlaton próbálja el az északi tengeri útvonal védelmét a Csukcs- és a Bering-tengeren, valamint a Csukcs-félszigeten.

Az Északi Flottának Alekszandr Mojszejev tengernagy, flottaparancsnok vezetésével tartott gyakorlatán mintegy 1800 ember, mintegy 80 egységnyi haditechnika és speciális felszerelés, mintegy 10 repülőgép, 15 felszíni hajó, tengeralattjáró és támogató hajó vesz részt. A manőverek a Barents-tenger, a Kara-tenger és a Kelet-szibériai-tenger vizeire terjednek ki.

A Csendes-Óceáni Flotta gyakorlatán mintegy 10 ezer tengerész és több mint 50 egységnyi katonai felszerelés vesz részt, benne felszíni és támogató hajók, tengeralattjárók, a haditengerészet légierejének repülőgépei és helikopterei is . Bevontak nagy terepjáró-képességű kerekes és lánctalpas páncélozott járműveket, Basztyion partvédelmi rakétarendszereket, valamint a Vulkan, a Granyit és az Onyiksz típusú rakétákat is.

(MTI)

Jelentős gazdasági növekedést vár az idei évben Putyin

Az orosz gazdaság helyreállításának szakasza lezárult, állapota egészében véve stabil és kiegyensúlyozott, a GDP növekedése 2023-ban várhatóan 2,5-2,8 százalék lesz - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a 2024-re, 2025-re és 2026-ra kiterjedő tervezési időszakra szóló szövetségi költségvetés kialakításáról tartott hétfői tanácskozáson.

Tovább a cikkhez

Bekérették az oroszok a francia nagykövetet

Bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, mert a G20 csoport csúcstalálkozóján az orosz újságírókat nem engedték be Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatójára - közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca.

A tárca a nagykövetnek határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a francia hatóságok "diszkriminatív és nyíltan ruszofób" módon léptek fel a RIA Novosztyi tudósítóival és a Russia News főszerkesztőjével szemben a G20-csúcson.

Korábbi közlések szerint a RIA Novosztyi tudósítóit és Jekatyerina Nadolszkaja főszerkesztőt nem engedték be Macron sajtótájékoztatójára. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: az orosz fél követeli, hogy Franciaország emiatt kérjen bocsánatot.

(MTI)

Nagyon várja a Taurust Ukrajna, de Németország még nem döntött róla

Németország további katonai eszközöket biztosít Ukrajnának egy 400 millió euró értékű új segélycsomag részeként - közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter. A Taurus cirkálórakétákról azonban még nem született döntés.

Tovább a cikkhez

Lengyelország két új szankciót vezetne be az oroszokkal szemben

Lengyelország újabb szankciókat vetne ki EU-s szinten Oroszországgal szemben, ezúttal kiterjesztve azokat az orosz gyémántokra és a cseppfolyós propángázra (LPG).

Tovább a cikkhez

Filmbeillő felvételek érkeztek a frontról: pokoli körülmények között lendült akcióba az Azov-veteránokból álló rohamdandár

A Cover Media és a Reuters osztotta meg az Azovból kiváló ukrán 3. rohamdandár egyik zászlóaljának felvételeit, amelyeken az Andrijivka felszabadításáért folytatott harc látható.  

Tovább a cikkhez

Kiszivárogtatta pár orosz blogger, milyen fegyvereket vesznek az oroszok Észak-Koreától

Tüzérségi lőszereket és nagy hatótávolságú rakétarendszereket vásárol Oroszország Észak-Koreától – állítja ezt „bennfentes információk” alapján Juri Barancsik orosz politikatudós.

Tovább a cikkhez

Egyedüliként oldotta fel Bulgária az ukrán gabona tilalmát - Országszerte tüntetnek a gazdák

Azt követően, hogy múlt pénteken lejárt az ukrán gabona behozatalának tilalmáról szóló Uniós szabályozás, egyedül Bulgária jelezte azt, hogy saját hatáskörben sem fogja azt meghosszabbítani. A helyi gazdáknak nem is kellett több: blokád alá vontak több, határátkelőkhöz vezető utat is - Írja az MTI.

Tovább a cikkhez

Friss fotók kerültek nyilvánosságra a megtámadott orosz tengeralattjáróról - Nincs túl jó bőrben

Az ukrán csapatok még a múlt héten indítottak robotrepülőgépekkel támadást a szevasztopoli kikötő ellen. A szárazdokkokban találatot kapott egy deszanthajó, illetve egy modernizált Kilo-osztályú tengeralattjáró is. A tengeralattjárót ért károkról eddig csak műholdfelvételek láttak napvilágot, a közeli fotók alapján azonban szinte biztos, hogy végleg kivonták a forgalomból.

Tovább a cikkhez

Légi incidens történt a Barents-tengeren: amerikai gépet fogott egy orosz MiG-31-es

Elfogott egy orosz MiG-31-es vadászgép egy P-8A Poseidon típusú amerikai felderítő repülőgépet ahogy az „az orosz határ felé tartott” – írja a RIA Novosztyi.

Tovább a cikkhez

Még messzebb lehet a NATO-csatlakozás megszavazása: Canossát járatna a svédekkel a magyar kormány

A Szabad Európa egy magas rangú kormányzati szereplőtől és egy diplomáciai forrástól úgy értesült, hogy a magyar kormány a svéd miniszterelnök vagy a külügyminiszter magyarországi látogatásához kötné a svéd NATO-csatlakozás megszavazását.

Tovább a cikkhez

Robbantak a rakéták - Moszkva erőt demonstrált a jövő hajózási útvonalának gyenge pontjánál

Hétfőn gyakorlatozott Oroszország a távol-keleti területein. Több rakétát is kilőttek a szimuláció során, amikor az északi sarkvidéki hajózási útvonalak védelmére készítették fel a csapatokat - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kiderült: ezért rúgták ki váratlanul az ukrán védelmi minisztérium fejeseit

Ma délelőtt jött a hír, hogy Ukrajna hat védelmi miniszterhelyettest és egy védelmi államtitkártól vált meg egyszerre. Eleinte nem indokolták a lépést, de most megérkezett a hivatalos magyarázat.

Tovább a cikkhez

Románia is nyilatkozott az ukrán gabonaimportról - Egy feltétel mellett nem hosszabbítják meg a tilalmat

Románia is nyilatkozott a múlt pénteken lejárt Uniós gabonaimport-tilalomról, mely az ukrán mezőgazdasági termékeket érinti. Marcel Ciolacu elmondta, hogy megegyezésre jutottak Ukrajnával, melynek betartása mellett eltekintenek attól, hogy egyoldalúan betiltsák a gabona beszállítását - Írja az MTI.

Tovább a cikkhez

Kíméletlen tisztogatás zajlik az ukrán seregben: azonnal kirúgtak hét befolyásos vezetőt

Ukrajnában nemrégiben komolyabb tisztogatások kezdődtek meg a vezetésben, miután több botrány is beárnyékolta a katonai elitet. A védelmi miniszter után most mind a hat miniszterhelyettes és egy védelmi államtitkár is távozni kényszerült – írja a Kyiv Independent.

Tovább a cikkhez

Folyamatosan romlik az emberi jogi helyzet Oroszországban

Jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta - derült ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának hétfőn közzétett jelentéséből.

Mariana Kacarova, a szervezet oroszországi jelentéstevője mindazonáltal kiemelte azt is, hogy az oroszországi emberi jogi helyzet már húsz éve - részben a két csecsenföldi háború miatt - egyre romlik. A jelentést a szervezet mai, Genfben tartandó ülésén tárgyalják majd meg. A dokumentum kiemeli, hogy az orosz hatóságok jelentősen csorbították a gyülekezési és az egyesülési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát az offline terek mellett az interneten is, valamint súlyosan sérült a bíróságok függetlensége is.

Kacarova emellett felhívta a figyelmet a civil szervezetek elleni fellépésekre, amelyek következtében összezsugorodott a civil szféra és a független sajtó. Tavaly szeptemberben Oroszország kilépett az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) joghatósága alól, a jogsértések pedig többnyire büntetlenül maradnak, az áldozatoknak egyre kevesebb lehetőségük maradt segítséget, illetve kártérítést kérni. Hozzátette azt is, hogy a jogsértések elkövetőinek büntetlensége, a jogszabálymódosítások kiszámíthatatlansága és a törvények önkényen alkalmazása miatt is menekülnek az oroszok hazájukból.

(MTI)

Megszólalt az ukrán kémfőnök: már csak két év van Oroszország teljes összeomlásáig

Interjút adott az Economistnak a Kirilo Budanov az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetője. Az ukrán ellentámadásról elmondta, hogy akár még a tél beállta előtt elérhetik az ukrán csapatok a céljaikat. Elmondta azt is, hogy miben szorulnak a nyugati segítségre, illetve miben vannak még előnyben az oroszok.

Tovább a cikkhez

Kibukott, Moszkva több százmilliárd dollárnyi nyugati vagyonra tette rá a kezét

Az Oroszországban működő nyugati vállalatok pénzügyi kényszerzubbonyba kerültek, mivel a Kreml továbbra is blokkolja, hogy hozzáférjenek több milliárd dollárnyi nyereségükhöz. A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) által összeállított adatok szerint a tengerentúli vállalatok által 2022-re bejelentett 20 milliárd dolláros oroszországi profitból mintegy 18 milliárd dollárnyit bukhatnak el - számolt be a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Célt tévesztett az épülő szuperfegyver: 300 ezres városra esett rá egy rakéta

Valami becsapódott Gorgánban, egy 300 ezres iráni városban – jelenti több közel-keleti forrás. Vannak olyan portálok, amelyek drónról, mások rakétáról értekeznek, helyszíni felvételek alapján több robbanás is történt a településen.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: ha elesik Ukrajna, harmadik világháború jöhet

Egy órás interjút adott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Scott Pelleynek. Szerinte az oroszok a harmadik világháborút kockáztatják, ennek egyedül Ukrajna kitartása lehet ellenszere. Arról is beszélt, hogy mennyi lövedéket használnak el jelenleg a felek.

Tovább a cikkhez

Minden közel-keleti szabadságharcos álmát tákolták össze Ukrajnában

Az UAZ-452-es kisbusz, ismertebb nevén Buhanka (cipó) kialakításához és menetképességeihez mérten indokolatlanul gyakran jelenik meg az ukrajnai harcokban. Csak idő kérdése volt, hogy az általában szállításra használt járműből mikor hegesztenek össze egy "harcjárművet", és íme, az ukránok tényleg megcsinálták.

Tovább a cikkhez

Kimondta az amerikai vezérkari főnök: nagyon nehéz lesz elérni Ukrajna győzelmét

„Nagyon magas lécet akar megugorni” Ukrajna azzal, hogy ki akarja űzni az összes orosz katonát területéről és „nagyon sok időbe fog ez telni” – véli Mark Milley, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke.

Tovább a cikkhez

Extrém magas ukrán veszteségekről szóló jelentést keringetnek az orosz lapok

Nemrégiben jelent meg egy hír az orosz lapokban, amely szerint Vitalij Berezsnoj poltavai ukrán katonai felügyelő nagyon súlyos ukrán veszteségekről beszél. Az állítása szerint minden eddigi becslésnél magasabbak lehetnek ezek, szerinte az arányok 80%-ot is elérik.

Tovább a cikkhez

Ukrajna bíróság elé citálja a magyar kormányt, az Európai Bizottság is lépett

Ukrajna bejelentette, hogy jogi eljárást kíván indítani Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen, mivel azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmukat. Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője a Politico Playbooknak adott interjúban jelentette be a lépést, amely komoly fejtörést okozhat majd az Európai Uniónak.

Tovább a cikkhez

Úgy néz ki, tényleg csúnyán megverték a Wagner csoportot Afrikában

Pár napja a Middle East Eye jelentetett meg egy cikket arról, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban súlyos veszteségeket szenvedett az orosz Wagner csoport egy fegyveres milíciával folytatott összecsapás során, most meg is érkeztek az első fotók, melyek alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem volt kacsa a hír.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: elitkatonákat küldött Moszkva a frontszakasz legforróbb részére, kemény harcok várhatók

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma vasárnap ismét elkészítette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését. Ezúttal a déli frontszakaszon szolgáló orosz alakulatokról írtak.

Tovább a cikkhez

Újabb kapu zárult be az oroszok előtt

Lengyelország vasárnaptól életbe léptette azt az uniós szankciót, mely alapján az Oroszországban regisztrált személyautók nem léphetnek be az EU területére – írja az AP.

Tovább a cikkhez

Amerikai jelentés: veszélyes pletykák miatt aggódhat Putyin - Újabb lázadás jöhet Oroszországban?

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint komolyan aggódhatnak az orosz vezetésben Ramzan Kadirov, csecsen elnök egészségügyi állapotáért. Ennek nemcsak az az oka, hogy a vezető Vlagyimir Putyin személyes jóbarátja, hanem a Kadirov a csecsen béke egyik legfontosabb biztosítéka.

Tovább a cikkhez

Nagy bajban lehetnek az oroszok, Zelenszkij elmondta, kik arattak győzelmet a stratégiai fontosságú városnál

Vasárnap este intézett beszédet az ukrán elnök, amelyben elmondta, hogy Bahmuttól délre két települést is visszafoglaltak az ukrán erők az oroszoktól. Szerinte az oroszok jelentős veszteségeket szenvedtek. Oroszország egyelőre nem erősítette meg az ukránok állításait - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tovább mélyül az Amerika-ellenes csúcsszövetség, fontos találkozó készül Moszkvában

Októberben tervez Vlagyimir Putyin orosz elnök Kínába látogatni, amely régóta az első külföldi útja lehet. Az utazást most megelőzte Vang Ji, kínai külügyminiszter látogatása Moszkvában. A hírek szerint a két ország kapcsolatainak elmélyítése lehet a legfontosabb téma - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. szeptember 17-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6429 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6094 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(ORFK)

Tegnapi háborús híreink

Cikkünk folyamatosan frissül a háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja:

orosz ukrán háború kedd frontvonal percről percre
bull bear tőzsde
KSH
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború kedd frontvonal percről percre