Előfizetői tartalom

Kezd igazán látványossá válni az ukrán hadsereg legnagyobb problémája – Tényleg ekkora a baj?

Mióta világossá vált, hogy az ukrajnai háború elhúzódó konfliktus lesz, rendszeresen fel-fel bukkan az a vélemény, hogy az Ukrán Fegyveres Erők legnagyobb problémája, hogy nem fogják tudni hosszabb távon biztosítani a frontvonalon harcoló alakulatok személyi utánpótlását, vagyis konyhanyelven fogalmazva előbb-utóbb egyszerűen elfogynak a harcképes ukrán katonák. Ennek a tézisnek az alapja, hogy a 120 milliós Oroszország lényegesen nagyobb személyi tartalékokkal rendelkezik, mint a háború előtt 40 milliós lélekszámú Ukrajna. Bár mutatkoznak jelei annak, hogy Kijev már néha trükkös, ravasz, talán egy kicsit elkeseredett lépéseket tesz, hogy embert tudjon küldeni a frontra, a személyi állomány kérdése lényegesen komplexebb, minthogy egymás mellé teszünk két lakosságszámot.

Aggasztó jelek? Hiányosan felszerelt területvédelmi tartalékosok lövészkiképzésen. Az ilyen és ehhez hasonló képekkel gyakran illusztrálják az oroszok és rajongóik azt, hogy Ukrajna "már csak egy lépésre van az összeomlástól." A fotó egyébként még az invázió előtt, 2022 február elején készült. Fotó: STR/NurPhoto via Getty Images Mióta tavaly tavasszal beletört...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés