Előfizetői tartalom

Macron diplomáciai kudarcán bukhatott el az EU nagy terve

A Nigerben jelenleg is tartó diplomáciai válságra irányította a figyelmet, hogy Sylvain Itté francia nagykövet továbbra is a niamey-i francia nagykövetség foglya. A Franciaország és Niger katonai vezetői közötti jelenlegi patthelyzet rávilágít a Száhel-övezetben zajló összetett geopolitikai dinamikára, amely az Európai Unió gazdasági diverzifikáció terveit is felülírhatja. Vincent Hugeux elismert Afrika-szakértő a Portfolio-nak arról nyilatkozott, hogy a mostani válság évtizedekre visszavetheti az EU-s törekvéseket a térségben, miközben Kína és Oroszország is kihasználja a helyzetet. Emmanuel Macron francia elnök eddigi legnagyobb diplomácia hibája sokba kerülhet Európának.

Egy önmagán jelentősen túlmutató konfliktus irányította a figyelmet Nyugat-Afrikára: közvetlenül július 26-i hatalomátvételük után, Niger katonai vezetői ultimátumot adtak Sylvain Itté francia nagykövetnek, hogy azonnal hagyja el az országot,. Franciaország megtagadta a követelés teljesítését, arra hivatkozva, hogy Párizs nem enged egy törvénytelenül hatalomra jutó katonai rezsimnek, továbbra is Mohamed Bazoum megválasztott elnököt tekintik az ország legitim vezetőjének. Ez az elutasítás pedig feszült patthelyzethez vezetett: Emmanuel Macron francia államfő a múlt héten kijelentette, hogy Itté nagykövetet

"szó szerint túszként tartják fogva Niameyben", a diplomatának nem adnak enni, és nem hagyhatja el a nagykövetség épületét.

A nigeri puccsot Franciaország, az afrikai ország legtöbb szomszédja és az Európai Unió is elítélte. A Száhel-övezetben ez ugyan nem egy szokatlan forgatókönyv, de a nigeri helyzetet bonyolítja, hogy a francia hadsereg mintegy 1500 katonája állomásozik az országban, és az állam új vezetői felrúgták a katonai együttműködési megállapodásokat emiatt szakértők szerint az sem kizárt, hogy fegyveres összecsapásokra is sor kerülhet, bár a legtöbben ezt valószínűtlen forgatókönyvnek tartják a feszült helyzet ellenére is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés