Előfizetői tartalom

Nagyon rosszkor fulladt botrányba az ősz legfontosabb választása – Már nemzetközi hullámokat vet az ügy

Kiss Csaba
Miközben a világsajtó a lengyel–ukrán kereskedelmi vitától hangos, amely már az Ukrajnának küldendő lengyel fegyverszállítmányokat is fenyegette, az október 15-én esedékes lengyel parlamenti választások kampányát egy másik téma uralja, legalábbis az ellenzéki térfélen: a nem uniós országok állampolgárainak busás összegekért kiosztott vízumok ügye, amely eset különösen rosszul jön most a bevándorlásellenes jobboldali kormánynak. A kormánypárti sajtó és a lengyel közmédia igyekszik agyonhallgatni a témát, de ez egyre nehezebb feladat, mert már nemzetközi hullámokat is vetett az ügy: az Európai Unió és Németország is tisztázásra szólította fel a lengyel kormányt.

Korrupciós botrány a vízumok körül Már javában zajlott a lengyel választási kampány, mikor augusztus 31-én robbant a bomba: Mateusz Morawiecki kormányfő eltávolította a kabinetből Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettest, akit még a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjelölti pozíciójától is megfosztottak. Bár hivatalosan a „megfelelő együttműködés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái