Előfizetői tartalom

Csúnyán egymásnak esett az EU és a NATO két nagyhatalma, Moszkva dörzsölheti a tenyerét

Kiss Csaba
A Németország és Lengyelország közötti feszültség nem újkeletű, azonban az október 15-én esedékes lengyel parlamenti választások kampányában magasabb fokozatba kapcsolt. A két ország közötti eddig sem felhőtlen viszony további romlása – amely már a legfelsőbb szintek közötti üzengetésbe torkollt – a néhány hete kitört lengyel vízumbotrány és a Lengyelországból Németországba érkező egyre nagyobb számú bevándorló miatt következett be. A berlini kormány az egyre súlyosabb migrációs helyzet miatt – amelynek legújabb fejleménye az, hogy a balkáni menekültútvonal áttevődött Lengyelország felé – nemrég a lengyel és a cseh schengeni határnál történő állandó határellenőrzés bevezetéséről döntött. A Lengyelországon át Németországba tartó migráció erősödésében Moszkva és Minszk keze is erőteljesen benne van.

Történelmi rossz viszony Ahogy közeledik a lengyel parlamenti választások október 15-i időpontja, nemcsak Lengyelországban válik egyre forróbbá a hangulat, de a lengyel kormány mintha most látta volna elérkezettnek az időt, hogy sorban összevesszen szomszédjaival. Miközben sokáig Lengyelország volt Ukrajna leghangosabb támogatója, az utóbbi hetekben egyre fokozódott a konfliktus...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái