Előfizetői tartalom

Sorsfordító döntés készül: visszatérhet Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese?

A végéhez közeledik a kampány Szlovákiában, szeptember 30-án eldőlhet, hogy ki szerzi a legtöbb szavazatot és a legtöbb mandátumot a parlamentben. A várakozások szerint azonban a kormány összetétele egyáltalán nem lesz egyértelmű a szombat esti eredményeket követően, mivel az országban hagyományosan egy párt sem képes önállóan a parlamenti többség megszerzésére. Most különösen izgalmasan alakul a kampányhajrá, két politikai formáció fej-fej mellett fordult rá az utolsó napokra, de még a harmadik legerősebb párt is tud meglepetéseket okozni.

Nem lehet azt mondani, hogy unalmasan alakulna a szlovák belpolitikai élet az utóbbi néhány évben. A választások minden alkalommal kiemelkedő izgalmakkal járnak, hiszen az ország modern történelmében egy kivételével nem volt olyan választás, hogy bármelyik politikai párt képes lett volna egyedül megszerezni a parlamenti többséget. A kialakult struktúra várhatóan most sem fog átalakulni, ezúttal is nagyon sokszínű parlamentre lehet felkészülni a választások után. Természetesen a legnagyobb kérdés, hogy ki szerzi majd meg a legtöbb szavazatot és ez pontosan hány mandátumot jelent majd a szlovák országházban.

A felmérések ismét nagyon izgalmasan alakulnak, a biztos győztest csak szombat este lehet majd megmondani, de várhatóan akkor még nem érnek véget a találgatások.

Mit mutatnak a közvélemény-kutatások?

Szoros versenyt. A szlovák felmérések szerint jelenleg két párt verseng a legtöbb mandátumért, a Smer és a Progresszív Szlovákia (PS). Tőlük valamelyest lemaradva a Hlas következik a harmadik helyen, élén a volt miniszterelnökkel, Peter Pellegrinivel. Eddig nagyjából minden felmérés egyetért, ezt követően azonban bábeli zűrzavar következik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés