Előfizetői tartalom

Karnyújtásnyira a lengyel választás várva várt eredményei – Készülődik a nagy visszatérés?

Maratoni szavazatszámlálás után, 92,45 százalékos feldolgozottság mellett majdnem végleges eredmény született a lengyelországi parlamenti választáson. Bár a nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) győzött a pártok versenyében, parlamenti többséget valószínűleg nem fog tudni maga köré gyűjteni, így a sorban utána következő három – ellenzéki – pártszövetségnek lesz reális esélye arra, hogy kormányt alakítson. Ezzel 2014 után újra az időközben az Európai Tanács elnöki székét is megjárt EU-párti Donald Tusk lehet Lengyelország miniszterelnöke, és véget érhet a nyolc éve tartó küzdelem Varsó és Brüsszel között. Már ha más meglepetés nem lesz az elkövetkező napokban, órákban és hetekben.

Az eredmények Bár az első exit poll-eredmények már az urnazárást követően, vasárnap 21 óra után napvilágot láttak, a szavazatszámlálás az egész hétfői napon izgalomban tartotta Lengyelországot és Európát. Az estére nyilvánossá vált eredmények azonban – szemben a szeptember végi szlovákiai választásokkal – alig térnek el az exit pollokban jósoltaktól. Bár egyelőre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés