Előfizetői tartalom

Nem várt izgalmakat hozott a sorsdöntő választás – Hatalmas fordulat jöhet Lengyelországban?

Bár vasárnap 21 órakor hivatalosan lezárult a lengyel parlamenti választás, hétfő délután még messze vagyunk attól, hogy végeredményt hirdethessünk. Az exit pollok és az eddig megszámolt szavazatok alapján azonban úgy tűnik, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyedül nem lesz képes kormányt alakítani, koalícióra lépni pedig egyelőre senki nem akar vele. A Donald Tusk volt kormányfő vezette Polgári Koalíció (KO) azonban két másik ellenzéki erővel, a Harmadik Úttal és a Baloldallal együtt többséget szerezhet, és elvileg kormánykoalíciót köthetnek. Azonban ha így is lesz, nehéz koalíciós tárgyalásoknak nézhetünk elébe, már csak azért is, mert mindhárom erő több párt szövetsége, amelyeknek egymás között is alkudozniuk kell.

A lengyel választási bizottság szerint a 2023-as parlamenti választás az 1989-es rendszerváltás óta eltelt idő, vagyis a legújabb Lengyel Köztársaság történetének legmagasabb részvétellel lezajlott választása lett. A részvétel egyértelműen meghaladta a 70 százalékot, miközben négy éve a választóknak csak 61,7, 2015-ben pedig 50,92 százaléka járult az urnákhoz. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés