Előfizetői tartalom

Európa valósíthatja meg Elon Musk álmát – Mindörökre sci-fi marad, vagy egyszer valóra válhat a hiperhurok?

1200 km/órás sebességgel, néhány óra alatt eljutni Budapestről Berlinbe, Párizsba vagy Amszterdamba, méghozzá nem a levegőben, hanem a földön? Ez ma még futurisztikus ötletnek tűnik, pedig világszerte több startup is dolgozik azon, hogy gyakorlatba öntse ezt az Elon Musk által népszerűsített elképzelést. Az úgynevezett hiperhurok (hyperloop) – egy alacsony nyomású csőben közlekedő mágnesvonat – Európában a légiközlekedés kétharmadát válthatná ki, és nem mellesleg több százmillió tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsájtást – mondják az elgondolás támogatói. Kontinensünk élen jár az ötlet megvalósításában, és átadták az első innovációs és tesztközpontot is a hollandiai Groningenben.

Elon Musk és az ötödik közlekedési mód A repülés viszonylag gyors, ámde meglehetősen környezetszennyező közlekedési mód. A (villamosított) vasút viszonylag környezetbarát, de a nemzetközi közlekedésben nem elég gyors. Sokakat foglalkoztatott és jelenleg is foglalkoztat a kérdés, hogy lehetséges-e egy olyan közlekedési mód, amely képes integrálni a repülés és a vasút...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés