Előfizetői tartalom

Még mindig Amerika a világ ura? Így látják az emberek

Biztonságpolitikai ügyekben Washingtonhoz, kereskedelmi kérdésekben pedig Pekinghez húz a legtöbb nem nyugati, feltörekvő ország közvéleménye – ez derült ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű páneurópai agytröszt ma megjelent felméréséből. Az ECFR szerint a kutatás eredményét úgy lehet összegezni, hogy egy olyan, úgynevezett „a la carte világ” időszaka jött el, ahol az egyes államok politikai, gazdasági kérdésenként váltogatják partnereiket a nemzetközi kapcsolatokban, minthogy egyszerűen minden egyes kérdésben elköteleznék magukat egy adott oldalra, nevezeten az USA vagy Kína mellé.

A nyugati országok, illetve a feltörekvő államok közvéleményét abból a szempontból vizsgálta meg a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) felmérése, hogy a nemzetközi kapcsolatok különböző kérdései (biztonságpolitikai, külkereskedelmi, gazdasági témák, ukrajnai háború) kapcsán milyen többségi vélemény érvényesül az egyes országokban. Az idén szeptemberben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés