Előfizetői tartalom

Erre senki nem számított: hatalmasat tarolt a szélsőjobb a világ egyik legliberálisabb országában – Erős szövetségest kaphat Magyarország?

Az országot 2010 óta folyamatosan vezető Mark Rutte nyári váratlan lemondása után előrehozott parlamenti választásokat tartottak Hollandiában, melyet meglepetésre nagy fölénnyel megnyert a bevándorlás-, iszlám- és EU-ellenes nézeteiről ismert Geert Wilders. Bár a politikus radikális programmal indult neki a szavazásnak, a koalíciós kényszer vélhetően tervei egy jó részének feladására kényszeríti majd, valószínűleg az Európai Unióból való, általa óhajtott kilépés sem kerül napirendre. Ha bevándorlásellenes fordulat nem is, mindenképpen szigorúbb bevándorlási szabályok jöhetnek Hollandiában. Orbán Viktor, valamint Európa radikális jobboldali vezetői üdvözölték Wilders győzelmét.

Eredmények és lehetséges koalíciók A szerdán tartott hollandiai parlamenti választásokon meglepetésre a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Geert Wilders pártja, a Szabadságpárt (PVV) győzött, méghozzá meggyőző fölénnyel: a 150 mandátumból 37-et szerzett meg. Ez elsőre nem tűnik soknak, de a holland választási rendszer szinte teljesen arányos, nincsenek választókörzetek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés