Előfizetői tartalom

Gigantikus mennyiségű pénzt önt a világra Kína, de kezdenek kibukni a csontvázak a szekrényből

Kína 2013-ban bejelentett globális programja, az Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative) számtalan eredményt hozott az elmúlt egy évtizedben. Kína a szárazföldön és a tengeren keresztül összeköttetéseket épített ki a szomszédos térségekkel, elérte Afrikát, Európát, de Dél-Amerikában is egyre inkább átveszi az Egyesült Államoktól a vezető kereskedelmi partner szerepét. A számos sikerprojekt mellett csúfos kudarcok is kísérték „az Új Selyemút” néven is emlegetett szuperprogramot. Cikksorozatunk második részében a félresiklott beruházásokat és ezek okait vizsgáljuk meg.

Az Övezetes és Út kezdeményezés egy évtizedes történelme után bátran kijelenthető, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök ambiciózus álma a világ újrahuzalozásáról valóban átalakította a globális erőviszonyokat.

Peking ázsiója megemelkedett számos országban, hiszen ideológiáktól mentesen, a korai nyugati kolonialista emlékekkel tudatosan szembe helyezkedve növelte politikai, gazdasági és kulturális befolyását szerte a világon. Néhány országban azonban súlyos következményekkel járt a kínai – többségében infrastrukturális jellegű – beruházások megjelenése, és hosszan tartó negatív hatásokat okoztak. A problémák több csoportot alkotnak, amelyek gyakran átfedésben vannak egymással.

Kína adósságba taszítja a világot

A BRI eddigi egyik Achilles-sarkának a pénzügyek számítottak. Sok ország előnyként tekint arra, hogy a „kínai pénznek nincs szaga”, azaz Peking nem vár belpolitikai lépéseket, vagy nem támaszt jogállami követeléseket az összeg folyósításáért. Sőt, adminisztratív téren többnyire sokkal könnyedebben veszik a folyamatot a tervdokumentációtól kezdve a megvalósításig. Ez jelentős könnyebbséget jelent a fejlődő országokban a sokszor túlbürokratizált és ideológiával tarkított nyugati beruházásokkal szemben. Az eljárás viszont buktatókat is magában rejt, messzemenően a legnagyobb veszélyt jelenleg a pénzügyi alultervezettség jelenti.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés