Előfizetői tartalom

Egyre közelebb a totális összeomlás – Durvul a polgárháború Kína határainál

Mianmar (korábban Burma) már évtizedek óta nyugtalanságoktól hangos. A délkelet-ázsiai országban az éppen kormányon lévő erők sohasem tudták a fennhatóságukat kiterjeszteni az ország teljes területére, néhány ellenálló mozgalom a hegyvidéki, sűrű növényzettel benőtt részein állandóan harcolt a hatalom ellen. Új szintre lépett a kormány és az ellenállók közötti konfliktus 2021-ben, amikor a katonaság erőszakos puccsal magához ragadta a hatalmat. Az előtte kialakult „kvázi” nyugalmi állapot azonnal megszűnt, a lázadók pedig hosszú harcokat követően egyre súlyosabb csapásokat mérnek a reguláris hadseregre.

Mianmar egy fejlődő állam Kína és India között az Indokínai-félszigeten. Már az ország neve problémát okoz, mivel azt 1989-ben egyoldalúan változtatta meg Burmáról Mianmarra az akkor regnáló katonai junta, de erről a parlamentben sohasem szavaztak. Emiatt több ország és az ellenálló csoportok is ragaszkodnak az ország korábbi elnevezéséhez. Később egyébként az ország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés