Előfizetői tartalom

Itt dőlhet el a globális nagyhatalmi versenyfutás – Sorsfordító választásra készülnek a világ egyik legfeszültebb térségében

Tajvanon 2024. január 13-án tartanak elnökválasztást, a tét pedig nem kicsi: az a kérdés, hogy mely nagyhatalom felé húzzon a sziget a jövőben. A döntés sorsfordító lehet, hiszen a következő tajpeji kormány külpolitikai irányáról is döntsenek. Két lehetséges út rajzolódik ki a lakosság előtt: folytatják a szövetségi viszonyt a demokratikus Egyesült Államokkal, vagy pedig azzal a Kínával fűzik szorosabbra a viszonyt, amelyik a saját részének tekinti a szigetet, és nyílt szándéka, hogy magába olvassza a de facto független területet.

Izgalmas eseményekkel fordulnak rá a tajvani pártok a januári elnökválasztásra. Több nagy történés is volt az elmúlt hetekben, amelyek döntően befolyásolhatják a választásokat. Úgy tűnik, hogy a versenyben lévő három jelölt közül még bármelyikük megnyerheti a voksolást. Az esemény miatt hatalmas figyelem hárul a szigetre, ugyanis nemcsak a Tajvan sorsa miatt lehet érdekes az eredmény, hanem a globális hegemón szerepéért zajló versenyfutásban is. A kommunista Kína az elmúlt éveken egyre hangosabban követelte magáénak a sziget ellenőrzését, de az kvázi független államként működő Tajvant az Egyesült Államok sem hagyta magára.

Köztük dől majd el az elnöki szék a szigeten

A tajvani választásokat évtizedek óta két nagy párt versengése jellemzi, rajtuk kívül ritkán tud más is beleszólni az események alakulásába. Az első szabad szavazást még a korábbi állampárt Kuomintang jelöltje nyerte a szavaztok 54 százalékával 1996-ban, de ettől kezdve már nem volt egypártrendszer és önkényuralom a szigeten. Viszont van, ami azóta is változatlan:

A tajvani politika egyik legfontosabb kérdése az identitás megközelítése, többségében ezen törésvonal határozza meg leginkább a kampányokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés