FONTOS Egyre drágábban egyre kevesebbet esznek az emberek
 
Előfizetői tartalom

Súlyos incidensek egész sora bizonyítja: küszöbön lehet az újabb háború

Az elmúlt időszakban egyre súlyosabb incidensekre került sor a Fülöp-szigetek és Kína közt a Dél-kínai-tenger hovatartozása miatti nézeteltérés miatt. Manila mögött egyre határozottabban sorakozik fel az Egyesült Államok is, 2023 elejétől már a szigetország támaszpontjaira is visszatértek az amerikai katonák. A Foreign Policy Research Institute (FPRI) elemzése arra keresi a választ, hogy pontosan mi motiválja Manilát, amikor a korábbi gyarmattartójához menekül inkább a szomszédos nagyhatalom helyett.

Lloyd Austin 2023. február 2-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok csapatai ideiglenesen visszatérnek négy bázisra a Fülöp-szigeteken. Ez a lépés egy harmincéves periódust szakított meg, mivel három évtizede vonultak ki a területről Washington fegyveresei. A Pentagon elsősorban a növekvő kínai fenyegetésre kívánt ezzel reagálni, mivel a keleti nagyhatalom egyre nagyobb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés