Előfizetői tartalom

Nyakunkon az újabb háború? – Amerika ősellensége szemet vetett a világ leggyorsabban fejlődő országára

Nagyon forró lett a helyzet Dél-Amerika északi partjainál, miután Venezuela a hétvégén népszavazáson döntött arról, hogy az országhoz csatolják a szomszédos Guyana területének mintegy kétharmadát kitevő Essequibo régiót. A terület nem sűrű dzsungelei, hanem főleg a tengeri övezetében talált kőolaj- és földgázlelőhelyek miatt fontos, amelyeknek köszönhetően a volt brit gyarmat Guyana a világ legnagyobb GDP-növekedést bemutató országává vált, és várhatóan még évekig az is marad. A háborús készülődés egyelőre elsősorban a retorika szintjén indult meg, és elemzők úgy vélik, Nicolás Maduro venezuelai elnök inkább a jövőre esedékes államfőválasztásra készül, mintsem Guyana lerohanására. A helyzetben ugyanakkor benne van az eszkaláció lehetősége is.

Vitatott terület hatalmas olajkinccsel Évszázados területi vita éleződött ki újra a napokban két, Dél-Amerika északi partjainál fekvő ország, Venezuela és Guyana között. A vitás pont egy 159 500 km² (vagyis nagyjából 1 és 2/3 magyarországnyi) területű régió, Essequibo vagy Guayana Esequiba, amely egy 1899-es párizsi döntés értelmében ma Guyana államhoz tartozik, de...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés