Előfizetői tartalom

Egyre-másra jönnek a bejelentések: a világ felvenné a kesztyűt Kína globális terveivel szemben

Kétségtelen, hogy az Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative – BRI) még akkor is átalakította a világot, ha nem minden területen nevezhető sikeresnek. Az eredmények a nyugati vezetők figyelmét is felkeltették, ezért megpróbálnak versenyre kelni a kínaiak programjával. Tíz évvel Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentését követően ma már szinte mindegyik komolyabb nemzetközi szereplő ismertette a saját tervét a világ áthuzalozására. Az elemzés az új elképzelések bemutatása mellett arra is kitér, hogy mekkora eséllyel lökhetik ki Kínát a „Selyemutak versenyének” vezető hatalmának szerepéből.

Kereken tíz éve hirdette meg Kazahsztánban Hszi Csin-ping, a frissen hatalomba lépett kínai elnök az elképzelését a világ átalakítására. Az akkor még „új Selyemút” néven futó kezdeményezés szerint Peking szárazföldi és vízi utak hálózatával kötötte volna össze Kínát az afroázsiai (ez Afrika és Ázsia együttes neve) kontinens nagy részével, illetve Európával. A beruházások azonnal megkezdődtek, jellemzően az infrastrukturális elképzelések kaptak nagyobb fókuszt.

Az elmúlt egy évtizedben számos sikerről és bukásról is be lehetett számolni a BRI-vel kapcsolatban, egy dolog azonban megkérdőjelezhetetlen: Peking ténylegesen képes volt a világ kapcsolatrendszerét átalakítani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés