Előfizetői tartalom

A jongbjoni atomreaktorból egyre aggasztóbb folyamatokról érkeznek hírek

Portfolio
Szöul védelmi minisztere, Sin Won-sik felfedte, hogy Észak-Korea új reaktora a Jongbjon nukleáris komplexumban valószínűleg jövő nyárra teljesen működőképes lesz, ami aggodalmat keltett a nemzetközi közösségben. A jongbjoni létesítményben található jelenleg Észak-Korea egyetlen ismert, öt megawattos kapacitású atomreaktora, amely történelmileg az ország elsődleges plutóniumforrása, amely a nukleáris fegyverek egyik legfontosabb alapanyaga – számolt be a Strait Times.

A legújabb fejlemények szerint a jongbjoni új könnyűvizes reaktorban már a próbaüzem is megkezdődött, és a várakozások szerint 2024 nyarára teljes üzemkész állapotba kerül. Rafael Grossi, az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője aggodalmát fejezte ki az új reaktorral kapcsolatban, kijelentve, hogy úgy tűnik, működőképes és alkalmas plutónium előállítására. Bár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés