Előfizetői tartalom

Radikális átalakulást ígértek a háborúban ezek a szupermodern fegyverek, de hatalmas pofára esés lett a vége

A sörétes puskák a világ talán legnépszerűbb fegyvertípusai közé tartoznak: önvédelemre és vadászatra is használják őket, de megtalálhatóak a rendőri és katonai erők kötelékében is. Az eredetileg kifejezetten egyszerűnek és könnyen használhatónak tervezett eszközöket számtalanszor próbálták „megreformálni”, ezeknek a kísérleteknek azonban jószerével sikeresen ellenálltak. Nézzük, miért.

Remegő kézzel nehéz célozni

A modern sörétes puskák első elterjedt elődje a 17. században megjelent blunderbuss (hollandul nagyjából annyit jelent: mennydörgő doboz) volt. A fegyver rendeltetése egyszerű: a blunderbuss egy nagy golyó helyett több picit lő ki, nagyobb területet beterítve. Mivel ebben az időszakban a huzagolatlan csövű egylövetű muskéták pontosnak semmiképpen sem voltak nevezhetőek, ezért rövid távolságra sokkal hatékonyabb volt ilyen fegyverekkel tüzelni. Ehhez hozzájön az, hogy a kietlen utakon Európa és az amerikai kolóniák több részén is rablóbandák garázdálkodtak, egy rémült civil pedig logikus módon jobb eséllyel talál el bárkit akkor, ha egy nagy területet beterítő fegyverrel próbál lövöldözni.

Indiai kováslakatú blunderbuss
Indiából származó kováslakatú Blunderbuss. A széles torkolat a könnyebb újratöltést szolgálja. Forrás: Uploadalt via Wikimedia Commons

Mindemellett a fegyverek kifejezetten hatékony vadászeszköznek bizonyultak, különösen kisebb testű madarak és emlősök esetében. A polgári körben így váltak népszerűvé a sörétes, gyakran duplacsövű vadászpuskák.

A sörétes fegyverek történetében beköszönő következő ugrást a modern lőszerek megjelenése jelentette: modern lőszer alatt azt értjük, amikor a lövedék, a lőportöltet és a lőpor begyújtására szolgáló gyutacs egy „csomagban” kerül a csőbe. Ezek a lőszerek kezdetben papírból, később különböző fémekből (főleg rézből), a sörétes puskák esetében pedig műanyagból készültek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés