Előfizetői tartalom

Alig lépett hivatalba, máris súlyos válságba futott bele az új lengyel kormány – Ebből mégis hogy keverednek ki?

Alig került hatalomra a régi-új miniszterelnök, Donald Tusk centrista kormánya Lengyelországban, máris súlyos szembenállás alakult ki a volt kormánypárttal, az ellenzék jelenlegi vezető erejével, a Jog és Igazságossággal (PiS), illetve a párt által támogatott és 2025-ig még hivatalban lévő köztársasági elnökkel, Andrzej Dudával. A konfliktus az állami média körül tört ki, amelyben a PiS emberei továbbra is fontos pozíciókat foglalnak el, a Dudával való csörte pedig már előrehozott választásokkal is fenyeget.

Hogy Andrzej Duda köztársasági elnök és Donald Tusk miniszterelnök társbérlete nem lesz zökkenőmentes, azt már akkor sejteni lehetett, mikor az államfő az október 15-i választásokat követően a hozzá közel álló párt, a Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltjét, az addigi kormányfőt, Mateusz Morawieckit bízta meg kormányalakítással. A PiS ugyanis hiába kapta a legtöbb szavazatot, nem volt többsége a lengyel alsóházban, a 460 fős Szejmben, szemben Donald Tuskkal, aki három pártszövetség összesen 248 képviselőjének támogatását tudhatta maga mögött. Miután Morawiecki kormányát a törvényhozás elutasította, a parlamenti többség állított új jelöltet Tusk személyében, akit december 13-án meg is szavazott.

Tusk kormánya számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a 8 éven át uralmon lévő PiS-kormány számos jogi „aknát” helyezett el,

melyekkel jelentős korlátokat állított egy új színezetű kormány elé. Az egyik ilyen „akna” éppen a PiS támogatásával államfővé lett Duda, akinek vétójoga van a legtöbb törvénnyel szemben, az államfői vétó pedig csak háromötödös többséggel írható felül, ezzel azonban az új kormány nem rendelkezik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés