Előfizetői tartalom

Hatalmas stratégiai hibát követett el Kína, komoly veszélybe kerülhet Peking nagyhatalmi mesterterve

Kínában a születésszámok folyamatosan esnek, ez a trend pedig már az ország nagyhatalmi ambícióit veszélyezteti. A csökkenés különösen az elmúlt egy évtizedben lett drasztikus: 2012-ben még 16 millió felett volt az újszülöttek száma, alig tíz évvel később ez már 10 millió alá zuhant. Peking nem akarja ezt ölbe tett kézzel nézni, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termékenység növelésére.

Kína sokáig viselte a világ legnépesebb országa címet, azonban a legtöbb demográfus egyetért abban, hogy az elmúlt néhány évben India megelőzte. A pár évtizeddel korábban még elképzelhetetlen pozíciócsere nagyban köszönhető annak, hogy Kínában a nők egyre kevesebb gyereket vállalnak, az éves születésszámok drámai csökkenésnek indultak. Ha Pekingnek nem sikerül megállítani...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés